Érdekességek Bécsről

Museumsquartier

Találtam egy nagyon jó angol nyelvű cikket, így ennek alapján most pár érdekességet szedtem összeg Bécsről. Igazából mindig is szerettem az ilyen gyűjteményeket, remélem kikapcsolódásnak tetszeni fog nektek is.

Érdekességek Bécsről

Bécs a Duna mellett található, s a legnagyobb város Ausztriában. Nem csak főváros, hanem szövetségi tartomány is egyben. A felmérések alapján Bécsben élhetőség szempontjából a 3. helyen áll az egész Európai Únióban, s meglepő módon lakosait bécsieknek hívjuk.

A lakosok többsége keresztény, s a német nyelvet beszéli. Bécsben is, mint egész Ausztriában, az emberek a 16. életévük betöltése után már szavazhatnak.

Már korábban írtam arról néhány posztben, hogy Bécs 23 kerületből áll, melyek irányítószámának középső két számjegye Budapesthez hasonlóan megmutatja a kerület számát. Így például a 1223-es irányítószám a 22. kerületet jelöli, míg a 1052 az ötödiket. Bécs Belvárosa a Világörökség része.

Bécsben található a Museumsquartier, mely a világ egyik legnagyobb kulturális komplexuma, így nem meglepő, hogy ebben a városban adták elő műveiket élőben olyan művészek, mint Mozart, Beethoven, Strauss, Schubert és Brahms.

A bécsi művészvilág folyamatosan megújul és új művészeket, illetve más ismert embereket ont magából. Innen emelkedett ki például Gustav Klimt, Sigmund Freud és Arthur Schnitzler is.

Bécsben található meg a Tiergarten Schönbrunn, a világ legrégebbi állatkertje, melyet 1752-ben alaptottak meg. Azóta is nagy népszerűségnek örvend a látogatók között, minden évben hatalmas mennyiségű ember keresi fel külföldről és belföldről is.

Tiergarten Schönbrunn

Európa második legnagyobb temetője, a Zentralfriedhof 2,5 négyzetkilométeren terül el.  Nagyjából 2,5 millió sírkő található a területén, amely majdnem a duplája a város jelenlegi lakosszámának. Olyan hírességek alusszák örök álmukat a temetőben, mint Beethoven, Brahms, Gluck, Schubert, Schoenberg és Strauss.

A Schönbrunn-palota, a Habsburgok nyári palotája is Bécsben található, mely 1440 szobával rendelkezik.  A palota is turisztikai látványosság, habár egyes részei lezártak a nyilvánosság elől. Mindenképpen érdemes felkeresni, ha Bécsben jártok, mivel hatalmas, így nem mindennapi látvány!

Schönbrunn-kastély

És akkor még a végére egy érdekesség, a bécsi férfiak 50,8%-a túlsúlyos, míg a nőknél ez az arány 20,3%.

Advertisements
Previous Post
Next Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s