Sacher-torta

Sacher torta

Ha az ember Bécsről ír blogot, akkor előbb-utóbb elérkezik arra a pontra, amikor szinte kötelező írnia a Sacher-tortáról. Amennyire Bécshez köthető, olyannyira elfelejti az ember ezt a különlegességet, hiszen nagyon sok helyen kapható, mégis remek bejegyzésül szolgálhat nekünk.

Sacher-torta

Sacher-tortaA Sacher-torta egy csokoládétorta, sárgabarack lekvárral kenve és csokoládé mázzal leöntve. 1832-ben alkotta meg Franz Sacher bécsi cukrász, s az azóta eltelt időben akkora hírnévre tett szert, mint Magyarországon például a Dobos-torta.

A tortának kicsit kesernyés, ám mégis finom íze van, Bécsben általában tejszínhabbal tálalják, mert a bécsiek amúgy is bolondulnak azért, hogy mindent tejszínhabbal tálaljanak, ez a torta ráadásul még nagyon el is bírja, szinte megköveteli ezt a tálalást.

Hotel Sacher

Hotel SacherA Hotel Sacher Bécs egyik nagy hírű szállodája, Eduard Sacher, a tortát kitaláló szakács fia alapította még 1876-ban. A bejegyzéshez úgy kapcsolódik, hogy azóta is ők szolgálják fel az “Original Sacher-Torte” nevű eredeti Sacher-tortát, s az elkészítés receptjét nagy titokban tartják.

Természetesen több cukrászda is próbálkozott az eredeti torta leutánozásával, az egyik leghíresebb eset, amit itt, Bécsben mindenki ismer, a Demel cukrászda esete, akiket bíróság kötelezett arra, hogy hagyjanak fel a Sacher-torta nevű édességük forgalmazásával, azóta ők Demel’s Sachertorte néven adják el a hasonló tortájukat.

Sacher-torta recept

Még ezt a receptet szeretném hozzátenni a történethez, én magam nem készítettem el, de ismerőseim igen, s szerintük ez az a recept, ami a leginkább megközelíti az eredeti finomságot.

Tehát a piskótához szükség lesz 130 gramm vajra, 110 gramm porcukorra, 6 tojás sárgájára és fehérjéjére, 130 gramm lisztre és 130 gramm 65%-os étcsokoládéra, melyet fel kell olvasztanunk majd.

A bevonó is egyszerű, itt kell 50 ml víz, 110 gramm porcukor, 150 gramm étcsokoládé, melynek legalább 53%-osnak kell lennie, 60 gramm vaj és 5 ml ecet. Az utóbbi kicsit furcsának tűnhet, de ha kihagyjuk, garantáltan hiányozni fog. És még egy fontos dolog: kell még 200 gramm baracklekvár is a töltéshez.

Az elkészítéskor egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a vajat a cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a tojássárgákat is. Ezután az olvasztott csoki belekeverése következik, majd a külön felvert tojásfehérjéé, s végül a lisztté.

A trükk az, hogy sima állagúvá kell keverni a tésztát és mégis figyelni kell arra, hogy ne keverjük túl sokáig, mert ekkor a felvert fehérje összetörik és a tortának nem lesz tartása.

A mázhoz a vízbe kell tenni a cukrot és az ecetet, majd összeforralni. Kikapcsolt gáznál ekkor keverjük bele a csokoládét és a vajat is. A megsült tortaformát szétvágjuk középen, felkenjük rá a felforrósított lekvárt, majd az egész tortát a csokimázzal borítjuk, felül és oldalt is.

Advertisements
Previous Post
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s