Bécsi kávékülönlegességek

Kávé

Bécsben az a jó, hogy az ember szinte bárhol belefuthat egy jó kávézóba, ebben a tekintetben sok a hasonlóság Budapesttel. Mióta itt vagyok, hetente többször beülök valahova egy kávéra és egy sütire, esetleg ha a társaságunkból többen vagyunk, akkor kicsit tovább is maradunk, de ez ritkább.

Ma tehát a legjobb Bécsben kapható speciális kávéfinomságokról írok.

Bécsi kávék

Bécsi kávék

Az alap kávé, ami mindenhol kapható, az az Espresso. Ez egy eszpresszó-géppel főzött feketekávé, erős, intenzív ízzel. Gondolom ezt mindenki ismeri, a különbség annyi a magyar kávézókhoz képest, hogy itt nem verik át úgy a vendégeket, hogy egy adag kávét akár ötször, tízszer is lefőznek.

A Kapuziner feketekávé, melyet kis adag tejkrémmel, vagy sűrített tejjel lágyítanak fel, hasonlóan ahhoz, amikor az otthon lefőtt kávénkhoz tejet öntünk.

Az Einspanner nagyon erős feketekávéból és tejszínhabból áll, melyet üvegpohárban szolgálnak fel, a legtöbb helyen csokireszelékkel, vagy kakaóporral megszórva. Ez már inkább egyfajta édesség, mint kávé, nem illik kiszürcsölni a kávét, előbb érdemes kinyalakodni a habot egy kis mártogatás után.

A Fiaker nevű kávéspecialitás egy kicsit húzósabb, itt szesszel dúsítják a kávét, konyakkal vagy rummal, majd tejszínhabot adnak hozzá. Azért húzós, mert a forró kávé egyből az ember agyába nyomja az alkoholt, úgyhogy azért egy kicsit megérezni. Szerencsére ez nem az a megoldás, amikor egy eszpresszóba egy feles pálinkát öntenek, de azért megérezni 🙂

A Maria Theresia-kávé, azaz a Kaffee Maria Theresia egy igazi helyi specialitás, hiszen én ezt még nagyon más városban nem is láttam a kínálat között. Itt mokkakávéhoz narancslikőrt adnak, majd tejszínhabot.

Szintén kedvelt finomság a Mazagran, amiben dupla adag mokka van, egy Maraschino nevű cherry, jéggel lehűtve. Nagy, üvegpohárban hozzák ki.

Szintén mindenhol kapható a Schwarzer, ami magyarul kb. feketét jelent, ez az igazi sima feketekávé, lehet nagy adagot, vagy kis adagot kérni (Grosser Schwarzer, vagy Kleiner Schwarzer). Ütős koffeinadagot képes bevinni ezzel az ember a fejébe.

Mivel nem szeretném végtelen hosszúságúra nyújtani ezt a bejegyzést, így most már csak az Eiskaffee nevű kávéspecialitásról írok, itt lehűtött kávéra vaníliafagylaltot szervíroznak, majd tejszínhabbal és csokoládé pehellyel dúsítják. Isteni finomság, főleg azért, mert mindenhol ügyelnek arra, hogy jó minőségű vaníliafagyit használjanak.

Következő alkalommal a legjobb kávézókról fogok írni, mert szerintem ez is hozzátartozik a témához.

Advertisements
Leave a comment

2 Comments

  1. Bécsi kávézók « Bécsi éjszakák
  2. Bécsi kávézók « Bécsi éjszakák

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s