Megélhetés Bécsben

Szerintem még nem beszéltem arról, hogy mennyibe is kerül a bécsi élet, mennyibe kerül a megélhetés, a bevásárlás, a szórakozás, stb.

Bécs nem arról híres, hogy a turisták bevásárolni járnának ide, ilyen célból inkább Budapestet, vagy Prágát keresik fel a látogatók. Ennek ellenére szinte nem is tudok olyan világmárkát mondani, ami ne lenne megtalálható itt, persze ennek az az oka, hogy az osztrákok elég nagy piacot jelentenek, így érdemes itt üzletet nyitni.

Kaja

Ha az étkezést nézzük, akkor persze itt is megtalálható minden az olcsó áraktól kezdve, s a határ a csillagos ég. Ha most azt nézzük, hogy mennyiért tud megkajálni egy átlagember, akkor azt lehet mondani, hogy egy főétel kb. 5-7 euró, hozzá innivalót 1 és 3 euró áron lehet kapni. Ez is helyfüggő, illetve azon is múlik, hogy csak egy fél literes kóla lightot iszunk, esetleg egy Cappy-t, vagy valami külföldi kombutcha-s különlegességet. A Belvárosban az árak persze magasabbak, de nem annyira, mint például Budapesten, ahol sok helyen szinte esélye sincs megebédelnie egy magyar embernek. Nah, szóval a Belvárosban egy főétel ára 10 és 20 euró között mozog, az üveg borok ára 10 eurónál kezdődik, szóval szerintem nem olyan veszélyes a dolog.

Ennek megfelelően itt mindig mindenhol vannak vendégek, péntek, vagy szombat esténként pedig sokszor helyet sem lehet kapni, mert mindenki lazítani akar egy picit.

Boltok

Nem sok meglepetés éri a látogatót itt, Bécsben, mivel az osztrák cégeknek hagyományos piaca a magyar, és sok osztrák hipermarket ugyanúgy jelen van a magyar piacon is.

Az árak sok esetben olcsóbbak, mint Magyarországon, a borok kb. 2 eurónál kezdődnek, a sörök 50 centnél, egy vekni kenyér pedig másfél eurónál. A legnagyobb üzletláncok a Zielpunkt, a Billa, a Spar, a Merkur és a Hofer. Nehéz megmondani, melyiket érdemes választani, a Hofer az egyik kedvencem, mert tényleg olcsó, sok saját terméket van és valahogy szimpatikus az egész lánc. Természetesen a Spar a másik kedvencem, de itt megint nem tudok elvonatkoztatni a magyarországi élményeimtől, úgyhogy mint írtam, talán nem is ajánlanék egyetlen kiemelt üzletláncot sem.

Ami meglepő a boltokban és otthon majdnem mindig az agyvérzés kerülgetett ettől, itt az öreglányok nem túrják szét az árukészletet egy-egy jobb koncért. Otthon sohasem bírtam, hogy fél napig pakolgattak egy-egy kenyeret, vagy fej salátát, mert egyik sem volt nekik jó, s közben mindent összefogdoztak, elbarmoltak. Ami viszont vicces, hogy az emberek vígan lecsípnek egy-egy szem szőlőt, bekapnak egy-egy mandulát, s ezt mind nyilvánosan, nem suttyomban teszik. Mondjuk itt még nem láttam olyat, hogy valakit emiatt megszóltak volna, csak hát mégis vicces 🙂

Na mára ennyit, mert a hosszú bejegyzéseket úgysem olvassa el senki, de még a megélhetésről szóló témát pár nap múlva folytatom.

A képen egy Hofer szupermarket látható, kb. így néz ki a legtöbb üzletük.

Advertisements
Previous Post
Leave a comment

4 Comments

  1. Oldal nem található « Bécsi éjszakák
  2. Megélhetés Bécsben II. « Bécsi éjszakák
  3. Megélhetés Bécsben II. « Bécsi éjszakák
  4. Egy kis összefogalaló « Bécsi éjszakák

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s